10 Temmuz 2015 Cuma

Demleme gül yağı / Rose infused oil

Yağ demlemesinin sıcak ve soğuk türleri var. Soğuk demleme bence daha iyi ama yapmak uzun zaman sürüyor. Burada benim daha önce soğuk yağ demlemesi yapımı hakkında yazdığım yazımı bulabilirsiniz.
Bu sefer sıcak yağ demlemesi denemek istedim. Yağ olarak susam yağı seçtim, çünkü bende çok azıcık vardı ve onu kullanmak istedim ve aynı zamanda susam yağını saç beslemek için kullanmayı çok seviyorum. Gülde güzelik için çok güzel faydalar var ve aynı zamanda çok güzel kokuyor. Bende çok kaliteli olmayan biraz kuru gül vardı, denemek için onu kulladım.
Bitkilerden demleme yağ yapmak için başka yağlar da kullanılabilir: zeytin yağı, üzüm çekirdeği yağı ve tabi ki başka bitkileri kullanabilirsiniz. Bence susam yağı ile bunu yapmak çok iyi bir seçenek değildi çünkü susam yağının hafif kendi kokusu var. Daha az kokulu olan bir yağ daha iyi olabilir.

There are two types of oil infusion: cold and hot. I think cold is better, but it takes more time to prepare. Here you can find my earlier post about cold oil infusion. This time, I wanted to try hot oil infusion method. I chose sesame oil for infusion, because I have just little bit of it left and I wanted to end it. Moreover, I like using sesame oil for my hair treat. Rose has many good uses for beauty purposes and of course has nice smell. I had not very best quality dried roses, but for trying it was ok.
You can use olive oil, grapes seeds oil and other oils with different dried or fresh herbs. I think sesame oil was not one of the best choices, because it has its own smell, better to choose more neutral smelling oil.



Temiz bir kavanoza kullandığın bitkiler koyun. / Put you chosen herbals in very clean jar.

Bitkiler üstüne yağ koyun. Yağ bitkileri kapatsın . / Pour oil on top of herbals that it will cover it.

Kavanozu iyice kapatıyın. Bir tencereyi alın, altında sıcaktan korkmayan bir tabağı koyun ve suyu ekleyin. Su seviyesi için sizin tencere ve kavanoza göre bakın, su kavanozun yarısı gibi olsun. Şimdi kapalı kavanozu tencereye koyun ve çok çok küçük ateşe koyun. En az bir saat bekleyin. Hep kontrol edin tencereye su var mı. 
Close the jar very well. Take a pot, put something heatproof on pots bottom and add some water. It depends on your pot and jar measurements, keep the water level at half of the jar. Now put your jar into pot and put the pot on a very very slow heat. Let it heat at least for one hour. Make sure that there is still water in the pot.

Bir saat sonra (veya daha fazla) kavanozu sudan alın ve yağı çay süzgecinden geçirin. Bitkileri iyice sıkın. Yağ kullanmak için hazır. Böyle bitkiler ile yapılmış yağ yaklaşık bir sene durabiliyor. Kendinize iyi bakın :)
After one hour (or more) take the jar out of pot. Pour the oil through the tea net. Squeeze herbals very well. Oil is ready for using. Oil infused with herbals can stay about one year. Take care :)









2 yorum:

  1. Her yağ ile demleme yapabilirmiyiz ? Sabit yağ olması yeterlimidir ? Mesela keten tohumu yağı ? yapraklar taze iken de olabilirmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, taze bitkiler de kullanabilirsiniz sadece onlar kuru olması lazım. Yağ en önemlisi soğuk sıkma ve filtresiz olsun. Yağ ayçiçeği, susam, badem, üzüm çekirdeği olabilir.

      Sil